Ekonomiskt stöd till fattiga och sjuka studenter vid Uppsala Universitet

Att skaffa hjälp och understöd åt fattiga och sjuka studerande, vilken användning dock nu mera sällan förekommer, ävensom vid dödsfall att bidrag till bekostnad av sådana studerandes begravningar.

Stiftelsen Cassa Studiosorum Pauperum, med sitt säte i Uppsala, har som syfte att skaffa hjälp och ge understöd till ”fattiga och sjuka studerande” vid Uppsala Universitet, där Stiftelsen också har sin adress.

Denna fond sitt ursprung långt bak i Universitetets historia, den äldsta dokumentationen där den nämns är daterad reda 1655. Fonden har i ett senast noterat kapital på 4.721.438 kronor.

Det står även i stadgarna att fonden ”ävensom vid dödsfall att bidrag till bekostnad av sådana studerandes begravningar” – vi hoppas dock att det inte är något ni behöver söka för.

Organisationsnummer: 817604-0767

Telefon: 018-182500 – ring hit för mer information och ansökningshandlingar.

4 reaktioner till “Ekonomiskt stöd till fattiga och sjuka studenter vid Uppsala Universitet”

 1. Hej! jag är en tjej som är 19 år gammal.
  Jag har invandrarbakgrund och just nu bor jag på ett kvinnoboende i uppsala sen 7 månadersen. Anldeningen till att jag bor här är att jag har blivit hotad till döds av min pappa, eftersom att han ville bort gifta mig med en kusin som jag inte ville. Jag blev tvungen att förlova mig med honom först innan jag kom till kvinnoboendet i uppsala. Och jag förlovade mig med honom för att få slut på allting, eftersom så fort jag nekade till giftemålet så misshandlade pappa mig och hotade att han skulle döda mig eller att skicka mig till hemlandet och döda mig där så att han inte får några problem i Sverige.Till slut pratade jag med min lärare i skolan och hon tillsammans med rektorn hjälpte mig till ett skyddad kvinnoboende.Nu har det gått 7 månder och jag bor kvar på kvinoboendet men jag skulle villja flytta till en annan stad så att min familj inte hittar mig, med det är jätte svårt eftersom jag inte har inkomst och har inte gått till skolan på länge.
  Så jag skulle villja få hjäp med hur man kan söka pengar för tjejer som har invandrarbakgrund och som har problem med familjen så som jag har för att jag behöver pengar för att jag vill flytta och bo själv .Jag skulle bli jätte glad om ni hörde av er MVH /Deniz

 2. Hej! Jag tar detta väldigt kortfattat, är studerande tjej på 18 år. Inneboende i Stockholm, har resten av familjen i Norrland. Men som alla vet är det inte billigt att leva då allt kostar, och jag bara längtar till att få slänga mig ut i arbetslivet och tjäna ihop mina egna pengar och vara stolt över mig själv. Men nu pluggar jag från 9-16 varje dag för att det förra året inte riktigt blev som jag tänkt mig, mycket hände och jag tappade lusten för studierna totalt. Skulle vara evigt tacksam för det minsta lilla som underlättar betalningar som busskort, mat, el osv. eventuellt sparande till sommar så jag kan göra något jag verkligen förtjänar, om det nu finns pengar för det!

 3. Hej!
  Jag är en 18-årig ambitiös tjej som bor hos mamma i Stockholm. Till höst ska jag börja mina studier på Apotkearprogrammet i Uppsala vilket har varit min dröm sedan jag var liten, och glädjen att jag blev antagen oerhört stor. Men glädjen spolades ur av min sjukdom som kommer förstöra min framtid och ödelägga mina drömmar. Jag har Crohns sjudom som är en tarminflammation och har varit sjuk sedan jag var en liten 9årig tjej. Jag har operarats och behandlas varje dag med olika läkemedel och får täta skov som gör att jag blir tvungen att ligga på sjukhuset och behandlas med mycket starka läkemedel.
  Min sjukdom gör att det blir mycket svårt för mig att resa kommunalt från stockholm till uppsala varje dag, det är mycket ansträngande för mig speciellt för att det är viktigt att jag har tillgång till toa.
  samtidigt önskar jag att förtsätta mina studier, och förverkliga min dröm om att bli apotekare. Hur kan ni hjälpa mig med det?

 4. Hej jag är ensamstående mamma med 2 sjuka hemmavarande (vuxna barn).
  Har varit ensam med barnen sedan de var 2 resp.3 år. Hade dock alltid min mamma till hands..men nu har hon hastigt avlidit i cancer och mitt liv har gått åt skogen. Barnen blir bara sjukare för var dag o jag orkar inte jobba så mycket som jag försöker. Känner mig utbränd o deppig :/
  Har legat efter med hyror i många månader nu o har privata skulder så nu väntar jag på vräkning inom 3 veckor om jag inte får tag i hyres skulds pengarna o är lite rädd eftersom den jag lånat av vill ha sina pengar tillbaka med ränta nu…
  Vet inte vad vi ska ta oss till och ser ingen utväg i eländet.
  Finns det nån chans att få hjälp tills jag kommer på fötter igen. Snälla…
  Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.