Bidrag till personer med omfattande funktionsnedsättningar

De handikappades riksförbunds bidragsstiftelse lämnar kontanta bidrag till människor med omfattande funktionsnedsättningar. Du kan söka efter pengar för semesterresor – dock främst för att täcka utgifter för  för medhjälpare. Bidrag kan även sökas till vissa rehabiliteringsvistelser,  studier och tekniska hjälpmedel som inte kan erhållas genom samhällets försorg.

Bidrag lämnas en gång per år.

Mer information och ansökningshandlingar får du direkt av stiftelsen: 

DE HANDIKAPPADES RIKSFÖRBUNDS BIDRAGSSTIFTELSE
Box 47305 
100 74 Stockholm
Tel.: 08-685 80 00/17 
Fax: 08-645 65 41

47 reaktioner till “Bidrag till personer med omfattande funktionsnedsättningar”

 1. Hej mitt namn är Sofie Olsson. Jag har en dotter som har en omfattande cp-skada med övervikt på högersida som är 5½år snart. Hon börjar snegla på cyklar och vill oxå kunna känna friheten att få cykla precis som hennes äldre systrar och sagt och gjort jag börja ta reda på vad en trehjulig cykel som skulle passa henne kunde kosta och fick en chock, över 6000kr kostar en special anpassad cykel för henne. Jag är en studerande mamma och har över 1½ år kvar på högskolan och har en knaper ekonomi som det är i allmänhet för en student. Csn nivårer är inte höga nog för att kunna ha råd med en cykel till henne. Min månads inkomst från csn ligger på totalt 8800kr. Det går inte ihop alls. Nu undrar jag vilka möjligheter jag har till att få ett bidrag från er till att få en cykel till henne??
  mvh
  Sofie olsson

 2. Hej mitt namn är Arturo, jag är 28 år gammal och har diagnosen mitokondriell myopati. Min sjukdom medför en hel del besök på sjukhus för kontroll av kroppens status. pga min sjukdom har jag även problem med hörsel och syn och får flera gånger åka in till öron och och ögonavdelningar. Sjukdomen gör även att jag har haft svårt att ta körkort och jag måste i stället ta buss och tåg varje gång, detta påfrestar min ekonomi då jag är arbetslös och för tillfället har a-kassa. Nu undrar jag alltså vad jag har för möjligheter att få bidrag till mina resor till och från sjukhuset?

 3. hej�
  jag undrar var o hur man hittar en sida att skicka sin f�rfr�gan p� ,mvh/weronica

 4. heej.jag är en kvinna på 43 år.jag har en kämpig diabetes och har inte råd att följa den kosten som jag ska göra för den är så mycket dyr..undrar om jag kan få hjälp av bidrag till min kost.?jag har bara förtidspension.

 5. .hej vi är ett par 60,70 åri , som har en kämpig diabetes tar 2 gånger insulin och har inte råd att följa den kosten som jag ska göra för den är så mycket dyr..undrar om jag kan få hjälp av bidrag till min kost.?

 6. hej
  jag undrar var man kan få ansökningsblanketer för att söka denna fond?Jag är en kvinna på 21 år snart som har adhd, har ett jobbigt liv med ångest och depritioner. Har nyss börjat plugga på komvux på distans för jag orkar inte gå i skolan så många timmar om dagen min dator håller på att gå i sönder så jag hade behövt köpa en ny men med min ekonomi (csn) bidrag kommer jag inte kunna det för jag har massa andra extra utgifter som medeciner, busskort, läkarbesök. Jag behöver en dator för att underlätta min vardag också då jag har svårt att hantera stress..Jag hoppas jag får något svar om hur jag kan gå till vägar för att söka fonden.
  mvh linnea

 7. Hej 33 årig 2 barnsmamma barn på 3, och 4 år. Adhd diagnos sep 08. Skulle som föregående insändareLinnea vilja veta om vart man söker till tex dator..har svårt att komma ihåg saker o vill också börja studera men på distans då även jag har problem med ångest….och vill kunna studera hemifrån..kan man även söka pengar till att gå utbildningar som inte är studiemedel berättigade? har kollat runt lite o funderar på att läs till hudvårdsterapeut..men vem har de pengarna??…..Hoppas på hjälp..
  Mvh Victoria

 8. Hej jag är en kvinna med bordeline som har bott på instutition i 20 år och har nu egen lägenhet som jag har svårt att ha råd med. Allt som ska betalas med mat och hyra jag önskar att jag kunde få hjälp med hyra och el för några månader till dess jag kommer på fötter. Mvh Johanna

 9. ´Hej,
  jag bor ensam i lgh och har mkt dålig med pengar.. har kostat mig för mkt med doktor samt mediciner och sjukgymnasten vilket gör att jag har inte råd till nånting.. jag får gå till doktorn vilken tar ca 1 timme att gå för jag har inte råd köpa busskort.. inte råd köpa ny soffa för jag sitter i sängen o titta på 12 år gammal tv som snart går sönder. Är less på detta livet.. Har besvär med ryggen benen samt ha migrän tinnitus och dålig balans -yrsel..Vill be er få hjälp till ny soffa samt ny tv och ha busskortså jag slipper gråta o ha ont för varke gång jag ska ut.. kan bara ut o handla småsaker för jag orkar inte bära för jag har då ont..
  Hoppas på hjälp samt julklappar till mina barnbarn..har dålig ekonomi.. Snälla hjälp mig bli friskare o gladare

 10. Hej, jag sitter i rullstol för tillfället efter att en kille
  (Markus gutenberg) körde på mig i juli -08.
  Jag fick visseligen ett skadestånd på 46 000SEK.
  Men dom pengarna är ett minne blått P.G.A: alla räkningar på lassarettet. Så därför skulle jag vilja söka en fond till en digitalvideokamera för dokumentation av min rehabilitering men jag vet inte hur man gör. Jag skulle också vilja söka lite pengar till fritidssyslor men jag vet inte hur man gör så det är bara att betala men eftersom jag inte har nån inkomst(är student och sitter i rullstol) så har jag inte råd. Så enda utvägen är att göra nån sort av brott så jag åker in och då får jag ju gratis kost och logi…

 11. hej jag är en ensamsående mamma som är 20 år gammal jag har två barn en flicka som är 2,5 och min pojke 6 månader,min pojke är född med ett häjrtfel som innehåller 4 stycken fel plus att han föddes med down´syndrom. jag lever på socialbidrag och det är väldigt lite men eftersom det är ändå pengar är jag väldigt tacksam för det lila också,men snälla om ni skulle hjälpa mig och säga till mig vilken fond eller stiftelse jag ska söka skulle det vara en jätte bra och jag skulle vara jätte tacksam mvh anonym sorgen mamma tack

 12. hej!
  Jag är en kvinna med multihandikap som är i stort behov av hjälp till en elrulstol pga min fettvävsreumatism (derkum)sedan födslen av saknad av svanskota och skoliuose .mina funktioner i alla leder är kraftigt ner satta.värme hjälper bra med till viss det då försviner värker av reumatismen men på hösten och vintern när jag har det som sämst är jag i stort behov av stolen utomhus .men får tyvärr ingen hjälp från vårdcentral och komunnen där jag bor .är väldigt tack sam om jag får hjälp med detta för jag älskar att vara utom hus.men är låst inomhus på hösten och vintern klarar precis att gå till affären med vilaa helt en -två dagar .lika så med det dagliga i hemmet . skulle vara mycket tacksam för er hjälp .martina molin

 13. Hej!
  Undrar hur man söker pengar? Har en storasyster som är förståndshandikappad, hörselskadad med diabetes. Hon sitter mest hemma med lite pengar. Hon skulle behöva komma ut och resa lite. Mvh Christina

 14. Hej!

  Petra heter jag, 32 år ensamstående med en pojk på snart 4 år.
  Jag undrar om det går att söka bidrag för mitt så kallade funktionshinder som innebär att jag nästan 24 timmar om dygnet måste hålla mig i närheten av en toalett, i perioder kan jag inte leva ett normalt liv alls.
  Går i skov har diagnosen Morbus Crohn, har oturen att den ligger mer eller mindre latent hela tiden och gör det besvärligt för mig, just nu inväntar jag operation och hoppas på förbättring efter detta.
  Har varit sjukskriven nu sedan Juli, är sjukskriven med jämna mellanrum.
  Självklart skulle pengar bidra till bättre välbefinnande så att jag kan sova gott om natten och veta att jag kan beta allt för mig och kan försörja min son, det finns nog inget som får en att må sämre än vad man gör när det inte finns en krona att leva för…

  Mvh Petra

 15. Mitt namn är Tom och jag skriver till er angående fondsökande
  Jag har en sjukdom som heter Spodulo Epyfysial Dysplasi(SED)
  Den gör så att mitt skelett inte växer så pass snabbt som alla andras
  Det här har alltid gjort att jag har känt mig utanför.
  Sedan födseln så har jag varit medlem i en svensk förening som
  heter ”Föreningen för kortväxta”. Där har jag alltid känt mig accepterad på ett sätt som jag aldrig känt förut.

  Under hela mitt liv så har jag försökt att pressa mig till det yttersta för att passa in överallt och försöka att inte tänka på att jag har en sjukdom. Men för 5 år sedan (2005 fredagen den 13e maj) så trillade jag av en studsmatta och blev totalförlamad. Förlamningen har dock släppt efter under de senaste åren men jag har fortfarande några neurologiska skador kvar.
  Hela min högra sida av kroppen har blivit hård drabbad av spasmer, allts ”muskelspänningar”.
  Spasmerna har påverkat mitt liv enormt mycket, jag har varit tvungen att träna upp mig, ifrån att ha varit högerhänt till att blivit vänsterhänt.
  Det har varit väldigt svårt att förneka min sjukdom efter att skadan inträffade men nu på senaste tid så har jag accepterat min situation och slutat leva i förnekelse.

  Samtidigt nu när jag söker jobb så blir det helt annorlunda på grund av min sjukdom. Jag har inte ens tänkt på min sjukdom när jag sökte ett jobb som krävdes mycket mer fysisk rörelsehetsförmåga än vad jag har, så jag var tvungen att tacka nej till det.

  Varje år så är det en sammankomst i USA som varar en vecka där alla kortväxta i hela världen träffas och umgås. Det här året vill jag hemskt gärna följa med. De flesta i föreningen för kortvuxna har varit med på ett par sammankomster och säger att det är det bästa dem har varit med om. Att få samhörighet med andra kortväxta från olika delar av världen. Att få leva en vecka med folk som är samma längd som en själv. Att få leva en vecka så som ni normal långa lever hela livet.
  Nu ska hela föreningen åka till USA men jag har tyvärr inte tillräckligt med pengar för en resa så därför så söker jag mig till Er för pengastöd.

 16. Hej mitt namn är alex selinder jag är 22år gammal snart 23 år
  Bor i östergötland.
  Jag va 14 år när jag fick min diagnos högfungerande autism.
  Jag har haft det rätt jobbigt som tonåring jag har inga kompisar har svårt o prata med folk och att va ute jag håller mig inne går endast ut när jag måste ha mjölk lr mat till katterna.
  Jag har färdtjänst på grund av att jag inte kan va bland stora folkmassor.
  Jag söker fonder för att kunna köpa en hundvalp,detta skulle få mig att gå ut o försöka va social med andra människor.en hund skulle hjälpa mig mkt med utveckling och sociala sidan.
  Jag har själv 3 katter dom är 8,3 och 1½år gamla.
  En familje hund som funkar med barn och katter är en Golden Retriever Dom kostar 10.000kr
  jag söker inte för hela utan det minsta lila man få,är jag glad över.
  Har själv sparat 1.000kr tog ett tag har aktivitetsersättning så det blir lite tufft att spara till 10.000kr

  Jag är dålig på att skriva så jag hopas ni läser igenom o kanske förstår va jag går igenom.

 17. Hej!

  jag är 22 år gammal och kommer aldrig bli längre än 147 cm lång. när jag var mindre var det ok, ”led” inte av det. Men idag märker jag hur jobbigt och påfrestande det är för min kropp. Jag har under en tid arbetat på dagis och där fick jag mycket ont i ryggen av allt lyftande och märkte då att jag har svårt att lyfta ett barn över ett år. Bara det att plocka ner stolarna varje morgon var jobbigt för mig. Även i andra jobb märker jag hur jag får ont i kroppen av att lyfta och bära. Jag har insett nu att jag kan inte ta lika mycket som andra, men det känns som ingen annan inser det.. finns det något bidrag att få för det? jag fasar bara för den dagen jag ska skaffa egna barn, kommer min rygg gå av..?

  mvh: Helena

 18. hjärntumör höftbrot epelpsi skismässa uppsagdbor med min underbara dotter 11år alla bidrag tas imot tacsamt tack mvhPia

 19. Hej! Min dotter har flyttat ”hemifrån” till en egen lgh i ett gruppboende. Personalen hinner inte med hennes behov till ett drägligt liv som andra unga vuxna kan fixa själv. Dottern är utvecklings försenad , autistisk och har epilepsi. Hon vill åka på läger i sommar men har inte råd så vi skulle vara tacksamma för hjälp.

 20. Utlänningar får bidrag till körkort 🙂
  Vad få vi svenskar? Inget….

 21. ej där! Jag behöver lite hjälp då jag i stort sett inte vet någonting alls och vet inte heller vart jag ska vända mig riktigt..

  Ehm, jag går just nu sista året på en gymnasielinje men kommer att bli sjukskriven helt (har varit på halvtid ett tag) för resten av året (kommer börja studera i höst igen, antagligen på komvux istället för på gymnasiet igen).
  Tydligen så ska jag fortfarande få studiebidraget även om jag är sjukskriven, nån som vet mer om detta?

  Sen vill jag väldigt gärna få tag på en lägenhet, men har dock inte riktigt pengarna för det..
  Vad finns det för sätt att tillgå, bidrag och lån osv, för mig som sjukskriven student? Får jag börja med studielån även om jag inte studerar just nu? Kan jag få bostadsbidrag eller liknande? Socialbidrag? Vad mer finns det?

  Som sagt, har just nu väldigt, väldigt dåligt med information runt i kring detta så uppskattar verkligen minsta lilla detalj! Tack på förhand!

  (Vet inte om jag får ett samlat betygsdokument, eller vad det heter, än eller om det blir något annat krux)

 22. Jag har AD/HD och andra funktionshinder.
  Jag är skuldsatt o lever på existensminimum.
  Min son vill till spanien på semester.
  Jag har ej råd.
  Finns det fonder jag kan söka för semester?
  Tacksam för hjälp.
  MVH

 23. Hej!
  Jag är en tjej på snart 22 år och jag skulle fråga vad det finns för stupendier som man kan skaffa om man har ADHD?
  Mvh / Johanna

 24. Jag har precis fått en adhd dignos och misstänkt biopolär, är nu sjukskriven då det har varit en tuff period med stora biverkningar med medicinen. Har legat inne på psykavd och det har varit kämpigt för mig och min familj som består av tre barn 13,12,4 år + gubbe. Skulle vilja kunna komma iväg på en resa med min familj och bara njuta av varandra fast det kostar endel pengar så jag tänkte höra hur det fungerar med bidrag från er?

 25. Hej jag är en tjej på 23år snart 24, jag har ett funktionshinder och är rullstolsburen. Jag har ett gravt handikapp som gör att jag har svårt att greppa tag i en vanlig mobiltelefon, därför tänker jag köpa en Iphone4 16GB som är lättare att hantera för mig när de gäller handmotoriken. Jag vill gärna att ni hjälper mig med att spontra pengar till detta.

 26. hej. jag är en man på 29år snart. jag har ett funktionshinder och sitter rullstols. jag tar aktivitetsersättning från försäkringskassan. jag vill köpa tvättmaskin och torkmaskin . jag vill ha en körkort men kan jag inte betala själv för till till körkortsutbildning.
  jag vill gärna att ni hjälper mig fond att fixa mig körkort svensk , köpa tvättmaskin och torkmaskin

 27. Jag själv har svår FM, vilket jag har haft sedan jag var 12 år. Jag lever med make och hundar i ett hyrt hus. Vi är även kontaktfamilj till 2 killar med autism, adhd, vilket ger oss mycket glädje.
  Jag själv har en dröm och ett behov av körkort, men med låg inkomst är detta bara en dröm, än så länge. Vore tacksam om ni hörde av er. MVH Marita

 28. Hej! Jag är 25 år och är 2 barns mamma till 2 flickor på snart 5 år och 2 år. Det är min äldsta tös som har fått 2 diagnoser, Autism och ADHD. Jag undrar hur man kan göra för att söka extra pengar för hennes funktionshinder då hon behöver mkt extra saker hemma och att hon gör sönder mkt och behöver annan mat pga äggalergiker och även extra kostnader på salver pga eksem, rättare sagt det behövs extra pengar för att hon skall få det så bra som möjligt och jag behöver hjälp med att finansiera detta… Snälla vill verkligen ha hjälp så min dotter får det hon behöver! Tack på förhand och snälla hör av er. MVH Camilla

 29. Hej!
  Jag är kontaktperson till en tjej som är utvecklingsstörd och väntar barn. Hon har i stort sett ett tomt hem och jag skulle vilja hjälpa henne att få det lite ombonat innan babyn kommer. Kan man söka fondmedel till detta hos er? Hur går man tillväga i så fall? Det finns inga pengar att köpa något till barnet så hon behöver en hel del. Tacksam för svar.

 30. Jag lever på existesminimun pga min låga pension(skitsnoid personlighetsstörning mm ) och har inte kunnat ha en riktig semester med min son någonsin ännu och undrar nu om vi kunde få bidrag till att besöka Leksands badanläggning som koskar oss ca 4500kr att övernatta där vilket vore en ren dröm för mig ocg min 20 åriga son ..Önskar få svar med positiva besked om bidrag till oss så vi äntligen kan göra något som alla andra familjer gör varje år…Mikael

 31. Hej jag har svår kol. och svår värk, skulle vilja tillbringa en tid av vintern i ett varmare klimat, då jag har svårt att klara vintern, och kylan, men min ekonomi är för dålig. Har jag möjlighet till ekonomisk hjälp. MVH Sven-Göran

 32. Jag har gjort en gastric by pas operation som blev helt totalt misslyckad! jag går idag med rullator och käpp,,Jag är långtidsjukskriven och bara det är påfrestande att inte få en sjukersättning på ex:3 år i taget som jag har fått tidigare,,jag har även bråck i magen sen har jag Fibromyagi ,struma och fler sjukdomar jag har hemtjänsten som hjälper mig i hemmet med;städ,tvätt,inhandlar mat,,och allt detta är jobbigt jag kan inte klara av vardagen själv utan hjälp,,jag har liten utbetalning ifrån Försäkringskassan och det räcker inte långt vi har 3000kr att leva för på 2 personer en Hyra på 6000kr och ibland så måste jag ta ifrån hyrans pengar för att kunna betala elräkningen,,många gånger som jag har haft avstängd EL och det är inte roligt maten blir förstörd och man får leta efter ställen att förvara maten m,m
  och jag har 2 barn och 4 barnbarn jag kan aldrig köpa något till den till Jul Födelsedagar m,m,jag kan inte ta ut mediciner för vi båda har och är sjuka och vi måste ha mediciner flera gånger om dagen vi kan aldrig åka på Semester eller göra något trevligt vi har inte råd ,,jag kan säga att jag har varit överviktig i många år och det har gjort att jag aldrig fick något arbete men efter operationen så trodde man att det skulle bli bra men NEJ det blev mycket sämre,,hoppas på hjälpande hand !

 33. Jag har mistralklaffel,och blåsljud sen har jag kalk runt hjärtat m,m jag har KOL” och sen har jag Atros i Axeln,,sen så har jag mycket vatten i kroppen och vissa perioder så får jag elefantfötter jag kan inte gå och är sängliggande har även gjort hjärtoperation,,jag är mer efter att få ekonomisk hjälp så att man kan klara av vardagen! kan inte ta ut mina mediciner,,jag har tappat nästan alla tänderna och det kostar mycket att få en brygga på både över&underkäke jag tuggar på tandköttet,,det är så dåligt så jag har inte en råd att köpa en gammal data jag har inte till att köpa begagnade kläder jag har ett torfligt hem ,,vill ha hjäp! med att kunna få en start så man kommer ikapp samt har så höga räkningar som ligger på kronofogden

 34. Jag har en dålig skolgång jag gick till årskurs åk7 är uppväxt i ett hem där min mamma var spykiskt sjuk(hon är död) och hon var mycket på lasarett medförde sena nätter och kunde aldrig göra läxor sen min pappa var period alkholist(han är död) samt har stora nedsatta funktionshinder jag har hemtjänsten som hjälper mig i hemmet med;städ,tvätt,inhandling,är operarad gastric by pas,,och jag har fibromylagi,struma m,m,,och jag går med rullator och käpp..jag och min make har dåligt vi lever på min utbetalning av f-kassan ca 3000kr att leva för på 2 personer får ofta ta ifrån hyrans pengar till andra räkningar m,m jag har 2 barn och 4 barnbarn kan aldrig köpa något till dem har inte råd eller att åka på semester,,sen har jag inte råd att lösa ut olika hjälpmedel ex:bråckgördel inlägg i skor kan inte ens köpa skor som är passande m,m ..har en dålig säng madrassena är urkassa jag har ryggfel och har lättar skolios och svanken har överrörliga kotor som sitter för långt ifrån varanne m,m hopp om stor hjälp!

 35. Glömde tala om att jag har en form av ADHD och jag har även Läs& skrivsvårigheter samt hjärtfel,atros,överviktig med mycket vatten i kroppen,Cpap maskin för andningen,Kol,kalk i kroppen,för små lungor till min kropp,

 36. Jag har många fel går med rullator,käpp,har
  har fel på ryggen,,fibromyalgi,atros,överviktsopererad,struma,långtidsjukskriven jag har lågt ifrån sjukkassan vi ler 2 personer på min utbetalning,, kan inte ta ut mediciner för oss båda,kan inte köpa inlägg till skor och även passande skor,,kan aldrig resa ,,kan inte köpa julklappar till barn och barnbarn syskon barn,,tanläkarkostnad för att ta bort tandsten och laga M;M

 37. Hej, jag är en tjej på 25 år med adhd och autistiskat drag som är medfött, jag kan inte ta vanligt körkort och köra vanlig bil, men vill så gärna ha bil och det finns ju såkallad eu bil, körkortet är inte så dyrt men bilen är dyr, runt 35-40.000kr kostar en -02 begagnad, men har bara aktivitetsersättning och kommer ta lång tid för mig att spara, var kan jag söka fondpengar som jag kan ha till bil kostnad ? För bilstöd av fk får jag ej då jag ej är rörelsehindrad./Mvh Elin.

 38. Hej jag har ett barn som har funktionhinder, och han är 10 år jag har inte kunnit resa med honom utomland för att jag har inte råd och ekonomi till låter inte det heller. om jag menar att resa utomland menar i Afrika för att min önskmål är att om min son kunde träffa sin morfar för att han aldrig träffat honom och släkt för att han gamal nu . jag vill anöka om semester res bidrag och undrar om jag kan få bidrag tack mvh från Sara kalong

 39. hej. Jag är en tjej på 31 år som har fått diagnosen lätt psykiskt utveclingsstörning. Jag har ångest och panik ångest. undrar om det finns nåt bidrag man kan söka om man har den diagnosen.
  mvh Helen

 40. hej. Jag är en tjej på 31 år . Jag har ångest och panik ångest. undrar om det finns nåt bidrag man kan söka om man har den diagnosen.
  mvh Ivanilda

 41. Hej
  jag har levt ett liv i utanförskap och mått dåligt. inte kunnat haft ett ordentligt arbete och ingen familj. Fick nu vid 50 års ålder diagnos asperger.
  Har känns väldigt frustrerande. Lever på försörjningsstöd.
  Finns det någon fond att söka för mig, skulle vilja gå på vård samt åka på sem.
  mvh
  Ankie

 42. Hej Jag har en 20-årig dotter med sjukdomen ME (kronisk trötthetssyndrom.
  Då hon för det allra mesta bor hos mig som är förtidspensionär
  och oförmögen att försörja sig själv är det min magra förtidspension som får bekosta resor till Möndal eller Göteborg vilka är landets enda kliniker för denna typ av sjukdom förstår ni säkert att ekonomin går på knäna! Varje litet bidrag skulle mottagas med den största tacksamhet!
  Vänligen
  Per Malmbergh

 43. Hej! Jag är en kille på 20 år som har fått diagnosen ”Skiftande-hemiplegiskt migrän” som utlöses av stress och orsakar kraftig huvudvärk samt förlamning. Jag studerar nu på högskolan och känner att stressen börjar tära på mig igen. Finns det något stipendie att söka?

 44. Hej. Mitt namn är Maria. Jag förstår att ni säkerligen har massor att göra och inte hinner läsa alla era mail, men har kämpat i över 3år för
  Att få hjälp. Så jag ger det en chans.
  Det handlar om min lillebror. Han är 31år. När han var liten räknades han som mattegeni då han kunde räkna ut oerhört svåra ekvationer i huvudet. Alla lovordade honom och han var alltid glad. Men sen hände något. Han är oerhört intelligent och allmänbildad. Godhjärtad och rolig. Men i hans huvud är det något som inte står rätt till. Detta har lett till att han fått hoppa av sin universitetsutbildning, inte tagit examen på gymnasiet ens, gått på antidepressiva tabletter halva sitt liv. Men inget blir bättre. Nu har man levt med vetskapen att han inte mår så bra, men nu har det blivit värre. Han förklarar problemen såhär:

  Huvudet är fullt av brus, flimmer och miljontals tankar som far runt konstant. Han kan inte greppa en enda tanke, inte reflektera över något då han inte ens förstår vad det är han tänker. När han är bland folk får han inte fram det han ska säga, orden kommer inte ut. Han menar att folk uppfattar honom som ”trög” men det är tvärtom. Han tror själv att det handlar om att han blev understimulerad som liten och tankarna expoderade ihans huvud. Han kan inte sova på nätterna pga detta ”brus”. Han bryter ihop ofta och menar at han inte orkar mer. Att han inte har något liv. Att han inte kan njuta, känna riktig glädje, pga detta. Han ber och önskar att han ska bli frisk och har gjort det så länge nu. Jag ser att min fina lillebror börjar ge upp. Han som hade allt som liten och alla lovordade honom. Han som alltid skrattade. Han kan inte ens ta tag i någonting och kämpa för något. Det är inget som går bort och därför kan han inte leva normalt.
  Min bror har provat massor av olika tabletter , men menar att det bara blivit värre. Han har nu även utvecklat oerhört många tvångstankar till. Han är så instängd i sitt huvud och man ser hans smärta i ögonen. Han önskar inget stort, inget dyrt inget lyxigt. Han vill bara få känna sig normal och kunna kontrollera sina tankar. Han har gjort massor av tester, men man hittar inte felet och han har svårt att uttrycka sig och förklara. Jag har mailat ett trettiotal läkare men i gen kan hjälpa honom. Anledningen till att jag kontaktar er är att för att han ska kunna försörja sig jobbar han natt på ett lager o lyfter tunga paket. Detta vänder hans dygn o gör att hans sömnsvårigheter blir om möjligt ännu värre . Läste om ert stipendium. Han har nu sökt till universitetet även om han känner att han kommer
  Misslyckas igen. Han behöver nattjobbet för försörjningen. Hade han bara fått in en liten summa varje mån för mat o logi så han klarat sig utan nattjobbet känns d som att det åtminstone finns en liten chans att han kommer klara det. Ni anar inte hur mycket det skulle betyda. Tack för er
  Tid. Mvh Maria

 45. Hej jag har en dotter med handikapp.
  Hon tänker ta körkort och jag undrar om hon kan få bidrag till det.
  Det tar längre tid att läsa för henne. Hon har förlängd studiegång och är 23 år.

 46. hej igen jag heter ronnie år 2012 blev jag grov psyrkos banföreställningar ångestattacker med i grunden ADD++++ dyslexi kunde inte ta mig ut över huvetaget eftersom mina hjärnspöken tog över mig vilket ledde till att jag inte kom ut mer en när jag skulle på läkarbesök och då blev jag hämtat lämnad om jag inte va inlagd men ja precis innan psycket kracha till botten så hade jag bra jobb som jag förlorade straxt innan hade värdens finaste-snällaste & mest GODHJÄRTADE flickvänn/(sambo) hade vårt hem jobb inkonst å så vidare sen kom kraschen för mig efter blev av med jobbet-tjejen som man inte ens kan dröma om så fin å storhjärtad älskad av värden å hela vårat hem blev kvar med henne när mitt psyke inte klarade mer så flyttade jag hem till min mor å sambon fick bo kvar lägenheten med stort sätt allt vi byggt up med åren å nu så sitter jag sjäv utan eget boende flera år efter och de har tärt mycket på mitt&mors relation med tiden har halkat efter med räkningar vi båda 2 när jag flyttade hem så blev hon av med bostadsbidrag å jag hade 0 kr räkningar bygdes på hög sen lån sen massa strull med soc FKassa så;/ SNÄLLA HJLP MIG/OSS med NÅNTING helst hjälp med räkningar så man kommer på fötter igen men just nu så har jag inte ens abonemanget kvar på mobilen så kan inte ens ringa ni hade vart bäst om ni skulle kunna hjälpa mig & mor+lillebror så vi alla 3 kan komma på fötter igen MVH Ronnie/matt helt slut på kraft från alla håll

 47. finns det en chans för oss min man svårt sjuk i sin kol och vi väntar operation i höften jag är mulitisjuk ont kroppen har fått som nån sjukdom som heter MS det handlar om bölder dåligt huröm hela tiden m.v.h maud

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.