1878 Års Stiftelse: fond med stöd till behövande och ensamstående kvinnor

Stiftelsen med det diskreta namnet ’1878 Års Stiftelse’ har som syfte att lämna bistånd till behövande och ensamstående kvinnor. Det stora kapitalet stiftelsen förfogar över (mer än 15 miljoner kronor) gör helt klart värt för ensamstående mödrar att söka pengar.

Stiftelsen har organisationsnummer 802007-4079 och har sitt säte i Stockholm. Registrerat ändamål:

Stiftelsen som verkar under namnet 1878 år stiftelse, har till ändamål att ge ekonomiskt stöd åt behövande och ensamstående kvinnor, företrädesvis kvinnor som antingen hava vårdnaden om barn eller länge och troget arbetat hos ett och samma husbondfolk eller har eller haft vårdnaden om föräldrar eller andra anhöriga.

Kapital 2006: 15.147.448 kr

Ansökningshandlingar och mer information finns på Stiftelsens hemsida. Frågor kan lämnas via hemsidans kontaktformulär.

Adress: 1878 Års Stiftelse, Box 38115, 100 64 Stockholm.

Lycka till med att söka pengar, låt oss gärna veta hur det går.

214 reaktioner till “1878 Års Stiftelse: fond med stöd till behövande och ensamstående kvinnor”

  1. hej. är en ensamstående mor med 2 hemmavarande barn. ålder, 18 och 16 år. önskar söka fond hos er. hur går jag tillväga? mvh annelie appelgren.

  2. Hej!
    Jag är en ensamstående kvinna med en dotter nyss fylda 16år,är själv sen 2år förtidspensionerad(låg sjukersättning)fick en utmattningsdepprition av att jag arbetat för mycket i många år,kroppen höll inte men som mor vill jag att min dotter inte ska bli lidande för min sjukdom som kom efter min utmattning.Nu undrar jag måste man vara boeende i stokholm bor själv i göteborg.Har jag någon möjlighet att söka här,hur går jag tillväga har letat lite på eran sidaförstår att webbsidorna är på gång.MVH brigitte

  3. Hej!

    För att göra min situation så kort jag kan:

    Är föräldraledig, lever inte med pappan till barnet, vi har dock gemensam vårdnad, vilket betyder att vi har hälften av föräldraledighetsdagarna = 240 dgr var. Han vägrar nu, då mina f-dagar är slut, att skriva över ngr av sina på mig, vilket gör att jag inte har ngn försörjning. Han vägrar också/kan inte vara föräldraledig nu, så att jag kan börja jobba. Försäkringskassan kan inget göra, lagen är sådan att dagarna är hans. Jag kan söka ekonomiskt bistånd från socialförvaltningen, men kanske att det blir tal om ett lån istället, eftersom jag faktiskt har ett jobb att gå tillbaka till, men pga av min f d inte kan gå tillbaka till.

    Jag skulle kunna starta en rättslig process förmodar jag, för att få ensam vårdnad, för att på så sätt få del av hans dagar, men detta vill jag inte, dels pga att jag inte vill bli hans ovän för livet, dels pga att det kostar, pengar jag förståeligt inte har.

    Ett banklån känns inte så speciellt kul att ta för att överleva i 3-4 månader…

    Vårt barn är 9 månader, och kan inte börja dagis nu, så jag kan inte börja jobba och lämna henne där, man får börja förskola tidigast vid 1 års ålder.

    Alltså – moment 22, i alla riktningar.

    Kan jag söka hjälp från er tro?

  4. ensamstående mamma med två hemmava
    rande barn, sjukpensionär sedan många år. hur söker jag?

  5. Hej jag är en ensamstående arbetslös mamma med 2 små barn, ( 2,5 och 1.5 år gamla). Jag skulle vilja veta hur jag söker? det är inte lätt att få ekomonin att gå ihop.. mvh annica

  6. hej jag är ensammstående mamma til tre pojkar dom är 12 och 6 år den minsta är 2månader. undrar hur man söker bidrag . det är svårt att få ekonomin att gå ihop när man är mamma ledig och annars med undrar om man ska skicka med några uppgifter i så fall vilka. mvh anne-charlotte

  7. Hej
    jag skulle vilja söka ett bidrag hos er .Är ensammstående med ett barn på 11 år .

  8. hej ja är ensamstående två barns mor till två flickor på13 och 18, den minsta är föd med lymfkärlmisbildning o de blir många turer till sarlgrenska o uppsala men u är det kört med det för ja har bara 700kr kvar till mat o dyligt, mina tänder har rasat ode är ej så fräst med glug fram i munnen kan ej ätta kött o dyligt på länge vore taksam om någon kunde förbarma sig till hos , o snart är julen här ja det är ej lätt o få det att gå ihopp

  9. Hej ,jag är ensamstående mamma ,jag har en son som är 5 år gammal,det är jätte svårt för mig och få ihop ekonomi ,jag har tvingats och flytta till mina föräldrar på grund av alla mina skulder jag hammnat i när jag separerade, jag har vart sjukskriven sedann 15 juli 2005 och är fortforande sjukskriven att jag har PTSD efter allt jag fick stå ut med barnets pappa,jag undrar om ni kan hjälpa mig med hur jag ska söka och om ni kan skicka ansöknings blanketter och undrar om man måste vara bosatt i stockholm,

  10. hej

    jag är en ensamstående mamma som inte har några pengar till jul. min dotter önskar sig en bra jul och jag har inte råd att köpa varken julmat eller julklappar. hur söker jag pengar hos er?

    vet inte vad jag ska ta mig till

  11. Hej!
    Jag är en ensamstående mamma med 2 barn, en tjej på snart 16 och en kille på 1,5. Har svårt att få ekonomin gå i hop, skulle vilja veta hur man söker pengar hos er?

  12. hejsan är en tjej på 22 år, har två små underbara pojkar på år och 9 mån.
    har väldigt s´svårt under denna tiden att få ihop ekonomin undrar vad jag skulle behöva göra för att få ansöka hos er.. mvh sara

  13. hejsan är en tjej på 22 år, har två små underbara pojkar på 3år och 9 månader….
    har väldigt s´svårt under denna tiden att få ihop ekonomin undrar vad jag skulle behöva göra för att få ansöka hos er.. mvh sara

  14. Hej, jag är ensamstående med en femåring tufft när man studerar och har en ganska hög hyra och allt annat,,,
    skulle vilja göra en ansökan hos er vad krävs då?
    Tack /Jenni

  15. Hej

    Jag är 33 år gammal och skall börja läsa juridik på heltid i januari 2008! Jag och min 3 årige sån kommer att flytta till Stockholm där vi får en hyra på 6 321 kr samt diverse andra kostnader som naturligtvis känns lite saftiga om man är ensamstående student. Är väldigt intreserad av att söka stipendie från denna fond. Hur går jag till väga?

    Med vänliga hälsningar

    Anna Payne

  16. HEJ JAG Heter Viktoria och Är ensamstående mamma men två flickor den ena e sex o den andra e 2å. varför jag söker er är fö att jag har det väldigt svåt just nu. jag lever på sos och mår väldigt doligt just nu. hur gör jag för att jag ska få hjälp. hoppas man kan få svar fråm en ung mamma som behövr hjälp.

  17. Är det hit man skall skriva och söka ekonomiskt stöd?

    Gun Falksveden, 08-6407875.

    Adress: 1878 Års Stiftelse, Box 38115, 100 64 Stockholm

    Tacksam för svar

  18. Hejsan jag är en ensamstående mamma till 2 pojkar 14 år och 3 år och ligger i skilsmässa min 14 åriga son har ad/hd ,tics,autism och tar medicin min andra son har astma och tar också medicin som är dyra har en dålig inkomst och är destutom förtidspe3nsionerad jag är 33 år hög hyra mycket räkningar har svårt att gå runt varje månad och sen nu när julen närmar sig har inte pengar vill ge mina barn en jul så jag undrar hur man söker pengar hos er?
    tacksam för svar ledsen mamma

  19. Hej jag är en ensamstående 4-barns mamma utan grundskole utbildning.

    Studerar på Åsö gymnasium i stkhlm på grundskole nivå.

    det är en tuff väg men jag tänker lyckas till tåppen. Tyvär så räcker inte

    mina poäng att söka mer pengar hos CSN det täcker bara viss veckor

    jag har kunnat få hjälp och stöd från arbets förmedlingen ett tag att söka

    aktivtet stöd från försäkringskassan en period. Men politkerna har även

    MAKT DÄR. Nu kan jag studera på egen hand utan ekonomisk hjälp på

    Grund skola men det funkar inte så efter som man har ett tak över

    huvudet som måste skötas ekonomiskt och barn som ska aktiveras.

    Jag är tacksam om någon vet var man kan söka fonder i mitt fall. Mvh en

    mamma till 4- pojkar

  20. hej! Jag är ensamstående med två grabbar dom är 6 o 2 år Jag har problem med att ekonomin ska gå runt Jag lever på social bidrag snälla Jag vet inte hur jag ska få inn extra pengar kan ni hjälpa mig? MVH jessica

  21. Hej!
    Jag är en ensamstående med två tonåringar. Jag skillde mig för tre år sedan. Mina tonåringar bor hos mig på heltid och båda går på gymnasiet. Jag får ingen hjälp av mitt ex med pengar till mina barn eller för skulderna han har orsakt. Jag upptäckte att min man hade och har spelmissbruk. Idag vet mina barn om deras pappas problem. Jag har sökt hjälp för oss tre, så att dom inte ska ta ansvar och leva med ett medmissbruk i deras egna och i deras fortsatta liv i framtiden. Jag har tre stora skulder som jag betalar av varje månad, som mitt ex har orsakat. Jag arbetar på ett dementboende. Jag bröt ihop, jag blev sjukskriven i två veckor, läkaren ville sjukskriva mig längre men av de ekonomiska problem kunde jag inte vara sjukskriven längre. Under de här två veckorna som jag skulle vilat och återhämtat mig, funderade jag, vi kan ju inte leva så här längre. Min läkare ringde och sa att jag ska gå till en kurator för samtal, jag har gått till skuldrådgivare, han förslog kronofogden eftersom jag inte har någon borgenär för att ansöka om ett lån. Jag vill och kan inte hamna i kronofogden, om jag hamnar i kronofogden då kan jag inte flytta från min lägenhet eller söka en minder lägenhet. Jag har alltid haft tre jobb, men det var därför jag bröt ihop, jag orkar inte längre och jag får inte jobba så mycket för min läkare. Jag söker hjälp överallt. Jag har kämpat och ska fortsätta att kämpa, för att få hjälp med min ekonomiska situation. Därför söker hjälp jag hos er nu.

    Mvh Marie

  22. Hej

    Jag ska försöka dra min situation väldigt kortfattad. Jag är 21 år och lever ensam med min dotter på nästan 2 års ålder.
    pappan finns inte med i bilden eftersom han åkt in på psyket och har struntat i oss sedan han kom ut därifrån.
    Jag studerar till barnskötare och lever på de Csn pengar jag får samt bostadsbidrag, underhåll och barnbidrag. Men detta räcker inte långt. Har knappt råd till mat men min dotter får det hon behöver och jag får om jag har tur äta en gång per dag.
    Jag söker jobb för fullt men får inget eftersom jag inte är klar med min utbildning ännu och jag har inte heller råd att ha min dotter på dagis så att jag kan jobba. Jag har inte heller pengar så att jag kan åka till jobbet om jag skulle få något eftersom alla pengar som blir över efter hyran går till mat. jag har avsagt min telefon och är nog tvungen att avsäga internet snart också trots att jag behöver det för att studera.
    Jag har även psoriasis, kalciumbrist men kan inte skaffa vård, mediciner eller salvor till detta eftersom jag inte har råd.

    Snälla hör gärna av Er på min mailadress.

    God fortsättning och Gott Nytt År/ Anna

  23. Hejsan! Äntligen är julen över..
    Jag är trettio år och lever ensam med mina två barn som är 10 och 2,5 år gamla. Jag har levt ensam med min yngsta dotter sen hon föddes..
    Det tog slut mellan mig och hennes pappa när jag va i sjunde månaden, vilket resulterade i att jag inte hade varken pengar eller någonstans att bo. Jag fick flytta hem till mina föräldrar..i väntan på att en bostad skulle bli ledig. Hon föddes i aug, så jag fick stå ut med att sova med henne i soffan hos mina föräldrar.
    Soc hjälpte mig som tur var att få gå före i bostadskön, eftersom min situation var i kris.
    Jag har nu varit själv med min dotter sedan dess, och allt går bara utför. Jag blev avstängd från akassan pga obetald fackavgift. Hade definitift inte råd med den höga avgiften på över 500 kr till dom. jag har ju även hyra och andra räkningar att betala. Så nu får jag 173kr/dag, i aktivitetsstöd. Det kommer jag inte så långt med..Känns så hopplöst! Jag försöker leta jobb medan jag går en sk svetsutbildning, men har ej ork att kämpa alla gånger. Det jag gör är att arbeta extra som USK. Jag måste hinna med att både jobba och gå på kursen om jag ska få ihop det till hyran och alla andra avb varje månad.. Så vad kan man mer göra för att hinna ikapp med allt? Vill absolut inte byta upp från denna bostad också. Barnen måste ju också få sin trygghet någon gång. Kan man söka pengar via denna fond, så vore det en jätte stor hjälp. Hör gärna av er!

    God fortsättning! / Anna-Lena

  24. hejsan..jag har hört att man kan söka bidrag för ensamstående mammor.hur gör man?
    jag är en tjej på 19 år som har två barn en flicka på 19 månader och en pojke på 8 månader som har dålig ekonomi jag kan knappt tvätta för att det är ganska svårt att ha med båda barnen till tvättstugan..
    hur skall jag göra och vart skall jag vända mig?
    tack på för hand..
    mvh chanette

  25. hejsan..jag har hört att man kan söka bidrag för ensamstående mammor.hur gör man?
    jag är en tjej på 19 år som har två barn en flicka på 19 månader och en pojke på 8 månader som har dålig ekonomi jag kan knappt tvätta för att det är ganska svårt att ha med båda barnen till tvättstugan till exempel
    hur skall jag göra och vart skall jag vända mig?
    tack på för hand..
    mvh chanette

  26. Hej skulle vilja veta hur man kan få tag på ansökningsblankett , hur man ska gå till väga för att söka ekonomisk hjälp hos er. mvh cecilia

  27. Hej jag skulle vilja att ni kunde skicka mig en ansöknings
    blankett för att söka från er fond.jag har två barn i åldrar
    18 och 3 år.
    MVH HELENA

  28. Änka med tre minderåriga barn. Undrar hur man söker fondmedel hos er?
    Tacksam för svar.

  29. Hej.
    Lever ensam med min 4-årige son… och som många andra här så kämpar jag varje månad förför att få det att gå runt.
    Mina egna pengar räcker långt ifrån till något extra….
    Detta är nu ett halmstrå som jag hoppas på!?!?
    Hur gör jag en ansökan?
    Mvh Jessica

  30. Hej!
    Undrar hur man söker pengar från fonden. Är ensamstående med 2 barn, 13 och 17, Jobbar ½ tid och sjukbidrag. Pengarna räcker inte till. Vilka kriterier har noi. Ansökningsblankett
    Mvh Boel

  31. Hej hej!

    Jag är en ensamstående mamma på 26 år med en dotter på snart 9. Varför jag söker här är för att jag har det väldigt svåt just nu. Min ekonomi är inte den bästa. Ligger och betalar räkningar och gamla skulder sen tidigare med var enda krona som kommer in på kontot. De pengar jag får kommer ifrån soc och en del är lön då jag är timanställd inom vården, dessa timmar jag arbetar är inte många. Söker arbete konstant för att förbättra min ekonomiska situation och för att ta mig ur situationen jag satt oss i men utan resultat hittills. Pengarna räcker i stort sett bara till räkningar, och kläder och andra saker som jag och min dotter skulle behöva finns det inte en chans till att handla. Inte heller att bara gå på bio en kväll är tänkbart då det inga pengar finns.

    Hoppas nu på ett svar hur man gör för att söka ekonomisktbidrag ifrån er! =)

    Ha det gott! Mvh Helene med dotter!

  32. Hej! Jag är en ensamstående mamma på 21 år med en dotter på 2. Jag studerar till barnskötare och fritidspedagog och har ont om pengar. Hennes pappa åkte in på psyket i somras och tog alla mina sparpengar. Jag undrar hur jag kan söka pengar hos er, hur jag ska gå tillväga?

    svara gärna till min mail:)

    mvh. Anna och lilla Mia

  33. Hej.

    Blev lämnad av barnens pappa när jag var gravid i vecka 26 med vårat andra barn, har en dotter på tre år. Det är ca ett halvår sedan han stack och har nu fått en liten gosse som nu är ca tre månader. Jag får helt enkelt inte ihop ekonomin som ensamstående då jag har blivit tvungen att betala många gemensama kostnader som han vägrat ta ansvar för mm. Undrar vad som krävs för stt söka stipendie hos er??

    Mvh

    Josefine

  34. Hej! Jag är ensamstående med en dotter på 14år, jag har sjukersättning sedan 2 år, min syster avled i sommras och efterlämnade en 6-åring och en 5-åring,(pappan kan ej ta hand om barnen) så jag försöker finnas för de barnen också.
    Jag undrar nu om det finns någon fond/stiftelse jag kan söka bidrag hos,och isåfall hur får jag tag på ansökningsvillkor och blankett?

  35. hej…
    Är en ensamstående mamma med två barn..har vart sjukskriven till och från sista 3½ åren…. detta pga pappan har försökt ta mitt liv…fick bröscancer pga psykiskt dåligt mående…har haft rättegångar ända uppe i sveahovrätt ang. barnen..
    Detta har vart enormt jobbig tid som tagit hårt på en..psykiskt o fysiskt.
    Vore enormt tacksam om man kan få ett råd om o hur man kan söka några fonder.

    mvh

    ulrika

  36. Hej. Undrar om man måste bo i stockholm för att få hjälp med bidrag? Jag själv från västergötland och kan man söka bidrag hos er då? Jag är ensamstående med 2 ungdomar, en kille på 18 år och är DAMP och en tjej på 16 år… men min fråga är kan man få bidrag hos er trots jag bor i Västergötland innan jag kan ansökan hos er.. ??!! //Eva

  37. hej. Är en ensamstående mamma med två barn som är sjukskriven och har tappat livslusten totalt!har svårt att få ekonomin att gå ihop.pappan sitter i fängelse och vi är i akut behov av billigare bostad!finns det nån ekonomisk hjälp att få oss er?

  38. hej.jag är 21år.jag har två barn och är gift.min man studerar till behandlings assistent och jag har läst till personlig assistent.jag skulle vilja få körkort men vi har inte råd med det,min man får studje bidrag och jag får mamma penning.(det minsta man kan få)jag undrar om det fins nån fond eller nåt man kan ansöka i från.skulle vara jätte bra med körkort för mitt jobb sen som jag ska börja efter mamma ledigheten.

    mvh nadja

  39. JAG ÄR SJUK PÅ AVANSERAD ARTROS-FÖTERNA ,HÖFTEN,DISKEN.RYGGEN.HÄNDERNA-MIN LIVET FÖRÄNDRAS FRÅN LYCKA DAGAR TILL SMÄRTSAMS UPPLEVELSER OCH STÄNDIG KAMP MOT SJUKDOMEN.KÄNER MIG ALDRIG PIGG ELLER UTVILAD.SMÄRTA SYNS INTE GÖRA ONT.JAG HAR EFTER MEDICIN YR OCH IBLAND SOVER PÅ DAGEN P.G.A. JAG KAN INTE SOVER OP NÄTTEN-SMARTA VAKNAR MIG.IBLAND KÄNNS SOM JAG SKULLE FALA NÄR SOM HELST.JAG FÅR NÄSTAN PANIK OCH VET INTE HUR JAG SKA KUNNA TA MIG HEM.JAG KAN LIKSOM INTE FÅ MED MIG KROPPEN -DET KÄNNS SOM BLY.JAG HAR SVÅRT ATT HÅLLA SAKER TAPPAR OCH FUMLAR ,KAN INTE BÄRA SAKER.’BARA JAG OCH GUD VET HUR MYCKET JAG ÄR SJUK OCH KROSSAD

  40. Hej! jag undrar hur man kan komma i kontakt med er o få ansökningsblanketter? Gäller för alla fastän man inte e bosatt i stockholm? Mvh nettan

  41. Jag är en äldre ensamstående kvinna som hamnat i en ekonomisk situation som jag inte kan hantera.
    Kan jag gå hjälp fråm Er stiftelse. Behövs formulär?

  42. hej.jag är en ensamstående mamma med ett barn som har hamnat i en ekonomisk situation som jag inte kan hantera.kan jag möjligtvis få hjälp från er stiftelse.??behövs det nå ansökningsblanketter??vore väldigt tacksam om ni kunde hjälpa mig i denna svåra och tunga situation??för det är så mycket mitt barn behöver som inte jag kunnat köpa.
    tack på förhand.

  43. hej är ensam sen 3 år. min sambo lämnade inget efter sig när han avled. har skulder över öronen. e sjukpensionär o har inte så det går runt en enda mån. inte mat månaden ut söker hjälp för att bli av med skulderna så man kan leva på sin lilla pension. tack på förhand.

  44. Hej! Jag är mamma till 2 små pojkar. Skildes från pojkarnas pappa för 4 år sedan. Pojkarna har sedan hösten 2004 bott hos sin pappa pga att jag haft psykiska problem och varit oförmögen att ta hand om dem själv. Problemen beror på trauman i min uppväxt. Träffar mina pojkar ca 1 dag/v tack vare hjälp av en stödperson.

    Har inga besparingar. Försöker klara mig på min sjukersättning. Det går inte. Behöver pengar till mitt uppehälle. Vill inte behöva spara in på den dag mina pojkar är hos mig.

    Jag mår mycket bättre psykiskt men denna tuffa process har tagit på mina krafter. Därför behöver jag fortf. ha någon här när pojkarna är här.

    Tacksam för svar

  45. Hej

    Jag är en ensamstående mamma med tre barn.
    Har haft det väldigt jobbigt tillbaka i tiden både ekonomiskt och socialt.
    Är så att jag fortfarande inte har det så bra.
    undrar nu om jag kan söka fondmeddel från er?
    Hur går jag isåfall till väga?
    Maila gärna tillbaka svar.

    MVH

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.